ENTERPRISE SD Adapter Premium rev5.3 - használati útmutató

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2014, a rev1.0 megjelenése óta sok idő telt el, jelenleg 2023 augusztusában az SD Adapter Premium rev 5.3 változatánál tartunk. Gyors hozzáférést továbbra sem tudok igérni, esetleg írj egy emailt a "vortyex kukac gmail pont com" címemre. Viszont jó hír az Enterprise gépek rajongóinak, hogy több klasszikus hardver kiegészítő replikája, átgondolása elérhető teljes dokumentációval. Aki nem akar várni SD Adapterre, vagy más elképzelései vannak, az is találhat magának megfelelő megoldást.

kisRev 5.3Az ENTERPRISE SD Premium rev5.3 jelenleg elérhető szolgáltatásai:
- A NYÁK lap az eredeti BASIC kártya alakjára lett igazítva, befér az eredeti műanyag tokba (3D nyomtatható tok tervet találsz thingiverse oldalon).
- Tartalmazza a gép működéséhez szükséges ROM tartalmakat (gyorsteszt, BASIC 2.1-et, EXDOS 1.4-et, WP 2.6-ot és SDEXT 0.6) egy felület szerelt flash memória IC-be programozva.
- A flash memória IC tartalma ENTERPRISE alól működés közben bármikor módosítható az általad választott ROM tartalom és egy szoftver segítségével.
- A kártya sima SD és micro SD kártya foglalatot tartalmaz, amelyek külön-külön és párhuzamosan is használhatóak, igény szerint.
- Az SD Adapter a többi háttértárhoz hasonlóan jelenleg csak FAT12 kompatibilis, ami 32Mb méretű partíciók kezelését teszi lehetővé.
- Írás – olvasás funkciók aktivitását színes visszajelző LED-ek mutatják.
A rev5.3 verzión a valós idejű óra (RTC) funkció opcionális, elérhető szolgáltatásai:
- Felső státuszsorban megjeleníti az időt (óra:perc:másodperc) és a dátumot (év.hónap.nap).
- Kikapcsoláskor a törlődés ellen egy CR1220 lítium elem védi az óra IC-t.
Beállítása az alábbi három parancs segítségével történik:
- Az idő beállítása a :TIME paranccsal történik pl. 11:30
- A dátum beállítása a :DATE paranccsal történik pl. 16-03-23 (2013.03.16)
- Az általad megadott érték óra IC memóriájába való mentése a :HWRITE parancs kiadásával történik.

Üzembe helyezés:
- Kikapcsolt állapotú ENTERPRISE 128 (vagy 64) számítógépből vedd ki a gyári BASIC kártyát. Ha dobozolva szeretnéd használni az adaptert, akkor szedd szét (egy csavar fogja össze), vedd ki az eredeti nyomtatott áramköri lapot és tedd a helyére az SD Adaptert. Eredeti tokkal egy micro SD kártyát tudsz használni (a megfelelő VHD fájl tartalomával ellátva! Pl. Win32 Disk Imager-el, vagy Partition Guru-val ki tudod írni PC alatt!) a sima SD kártyától nem tudod majd összecsukni a gyári tokot. Majd helyezd az új kártyát a helyére. Egyenesen csúsztattad be az alaplapi élcsatlakozóba a tokot. Figyelem, ha bekapcsolt állapotú gépbe helyezed az adaptert, akkor a gép, az adapter (vagy mindkettő) tönkre mehet.
- Jelenleg a gép nem figyeli a működés közbeni kártyacserét, így a gépet behelyezett SD kártyával (kártyákkal) kapcsold be. Elsőnek a gyorsteszt indul és fut le, majd a gép kilistázza az SD kártyán (kártyákon) elérhető partíciókat, azokhoz rendelt meghajtó betű jelét és méretét. Ha itt megnyomsz egy billentyűt (pl. SPACE), akkor a lista látható marad a képernyőn (Esc gombra tovább enged). Ezt követően jelenik meg a színváltós ENTERPRISE felírat, tetszőleges gomb megnyomása utána a BASIC parancssorba jutsz, elkezdheted használni a géped SD Adapter funkciókkal. Ha a fent felsorolt dolgok közül valamit nem megfelelően hajt végre a gép, akkor célszerű előröl kezdeni a folyamatot.
- Az SD adaptert a legegyszerűbben úgy veheted használatba, hogy a BASIC parancssorban megnyomod az F1 funkcióbillentyűt , ennek hatására elindul egy fájlkezelő ablak. Az eltérő színű keresősávot a belső joystickod segítségével tudod fel-le mozgatni. ENTER megnyomásával tudsz könyvtárt váltani. A futtatható állományokat (COM kiterjesztés) is az ENTER lenyomásával tudod elindítani. Az elérhető partíciók között a meghajtók betűjelének leütésével tudsz váltani (induláskor az alapértelmezett meghajtó az „F:”, SD kártya mérettől és felmásolt VHD állománytól függően F-től – Z-ig terjedhet az elérhető meghajtók betűjele.
- Ne feledd, az Enterprise egy retro számítógép! Itt nincs védett memória, kilőhető taszk mint a PC-n. Ha betöltöttél egy programot, majd szeretnél egy másikat használni, akkor a gépet teljesen újra kell indítanod (kihúzod 20 másodpercre a tápellátást, vagy a “C” és RESET gombot együttesen megnyomod) akkor fog megfelelően működni!

Az ENTERPRISE 128 működéséről és az EXDOS-ról röviden:
Nem szeretném a komplett EXDOS kézikönyvet megismételni (az interneten elérhető szkennelt pdf formátumban), az adapter a szabványos EXDOS parancsok segítségével is működik. Minden esetre pár egyszerűbb parancsot leírok, amire szükség lehet. Az EXDOS parancsértelmezőt BASIC alól a „:EXDOS” parancs kiadásával hívhatod meg. Aki bosszankodva keresgéli a kettőspontot, annak kedvéért elmondom, hogy a német billentyűzetes gépeket az „Ä” billentyű lenyomásával csalogatható elő. Természetesen az EXDOS parancsokat kiadhatjuk BASIC-ből is (tehát nem kell az EXDOS parancsértelmezőt meghívni), csak akkor mindegyik parancs elé ki kell tennünk a kettőspontot. Ismerkedésként írjuk be, hogy HELP (az EXDOS parancsértelmező kiteszi helyettünk a kettőspontot, én ezért használom előszeretettel) és listázzuk ki, hogy milyen beépített programok érhetőek el jelenleg a gépünkön. Alap esetben ez lesz a gép válasza:
:HELP
SDEXT version 0.6
EXDOS version 1.4
BASIC version 2.1 (jelenleg angol, illetve német nyelvű választható)
WP version 2.6 (SUPERWP)
WP version 2.1 (ezen utóbbi az alaplapi ROM-ban található)
Egyéb tartalmak annak függvényében, hogy a gépünk tartalmaz e módosított EXOS ROM-ot, vagy bármilyen más bővítő portra csatlakoztatott hardvert, ami rendelkezik önálló ROM tartalommal.
A listában szereplő beépített programokat (persze aki piszkálta a flash tartalmát, annak Pascal, Forth, IS-DOS, Assembly stb. is lehet) meg lehet hívni parancssorról is (az SDEXT program az adapterünk drivere, így azt meghívni külön nincs értelme), pl. a WP-t (a 2.6-os verzió töltődik be) BASIC alól a :WP parancs kiadásával érhetjük el. EXDOS alól pedig kettőspont nélkül beírva léhetünk át a WP nevű szövegszerkesztőbe. Természetesen használhatóak az ENTERPRISE gyári funkció billentyűi is erre a célra. A szövegszerkesztőbe BASIC alól a <SHIFT> + F8 segítségével léphetünk ki. WP-ben F8-at nyomva adhatunk ki EXDOS parancsokat, <ENTER> lenyomása segítségével kiléphetünk az EXDOS parancsértelmezőbe. EXDOS alól a BASIC parancs kiadásával kapjuk vissza a BASIC parancsértelmezőt.

Most lépjünk be az EXDOS parancsértelmezőbe és töltsünk be valamit, valamelyik meghajtónkról. Először válasszunk ki az egyik meghajtót, annak betűjele és a kettőspont beírása segítségével. Most a SymbOS az új kedvenc, ezért ezzel az új operációs rendszerrel bővített partíciókat ismertetem, de a kedvenc fórumunkon fellelhető több különböző méretű, tartalmú és célú VDH fájl. A 256Mb-os VDH állomány az alábbi meghajtókat tartalmazza:
F: SymbOS_1 (SymbOS gyökér könyvtár)
G: SymbOS_2 (egyéb SymbOS könyvtárak)
H: GAMES_1 (játékok könyvtár 00-H)
I: GAMES_2 (játékok könyvtár I-R)
J: GAMES_3 (játékok könyvtár S-Z, CPC and ZX Spectrum games)
K: DEMOS (több mint 100 demó, nem számoltam)
L: Media (zene és videó lejátszók)
M: UTIL (Util, IS_DOS) ezek közül választhatunk.

K:
Listázzuk ki a meghajtó tartalmát, legalább is kezdjünk neki, mint említettem elég sok könyvtár lesz ezen a meghajtón.
DIR
Volume in dire I: is DEMO
Directory of I:\
3D_SHOW
ALPHA
AMIGABLL
ARTAN
stb...
A futó listát megállíthatjuk a pillanat-állj gombbal (PAUSE / HOLD) , illetve megszakíthatjuk a <STOP> gomb lenyomásával. A "*** STOP key pressed" EXDOS felirattól nem kell megijedni.
Lépjünk be egy tetszőleges könyvtárba, például a SMALLDEM-be.
CD SMALLDEM
Ezt is listázzuk ki a DIR parancs segítségével. Ha megnézzük az eredményt, akkor láthatjuk, hogy itt már állomány szinten is kapunk információkat. Ha találunk egy futtatható állományt, akkor azt töltsünk be a LOAD parancs segítségével.
LOAD SMALL.COM
Példánkban a méltán híres és általam nagyon kedvelt Small Demót töltöttük be, hátra is dőlhetünk, meglepően gyorsan végez az adapter, akár egy floppy meghajtóhoz képest is.
Meguntuk a demót, nyomtunk egy reset-et. Azt a furcsa dolgot fogjuk tapasztalni visszalépés után, hogy a gép megjegyezte a kötetet, ahol az előbb voltunk. Ha ki szeretnénk lépni az aktuális meghajtó gyökerébe, akkor írjuk be a CD parancs megfelelő alakját, az pedig nem más, mint a CD K:\
Ismét érdemes megjegyezni, hogy a vissza per jel a német billentyűzetű gépeket az Y mellett az oda-vissza kacsacsőr gomb lenyomásával varázsolható elő.

Hogyan használjuk az Enterprise-t az SD Adapterrel - pár tipp:
Ha betöltöttünk egy programot, majd szeretnénk használni egy másikat, akkor a gépet teljesen újra kell indítani! Ne feledjük, az Enterprise 128 egy retro számítógép, itt nincs védett módú memória, kilőhető taszkok és hasonlók. Sok program (kifejezetten a demók, vagy bármilyen speciális assembly kód) lefoglalja a memóriát és felül írja a kezdeti rendszer változókat. Ez okozhat különböző futási hibákat (hamis színek, széteső grafika, nincs hang, nincs elég memória stb.). Ezért ismernünk kell azt a négy módot, ahogy újra tudjunk indítani a gépünket! Egy reset gomb nyomás a "lágy reset", ami nem elegendő, az Enterprise teljes boot procedúrája ilyenkor nem hajtódik végre. Két egymás utáni gyors reset gomb nyomás a "meleg újraindítás" ez általában már elég ahhoz, hogy a gépünk megfelelően újra induljon és kész legyen a használatra. A javasolt újra indítási mód az, amikor lenyomva tartjuk a "C" gombot és úgy resetelünk, ez a "teljes újraindítás". Amennyiben ez sem elég, akkor kapcsoljuk ki a gépünket 20 másodpercre (mivel az Enterprise-on nincs bekapcsoló gomb, ez a konnektorból való kihúzást jelenti), majd ismét kapcsoljuk be a gépet ez a "hideg újraindítás".

 premium.jpg

A flash memória IC tartalmának felülírása:
Még egy mondatot érdemes a flash memória IC tartalmának cseréjéről ejteni. A flash memória IC alapértelmezetten írásvédett módban van, ha meg akarod változtatni a tartalmát, akkor a gép kikapcsolt állapotában a képen jelölt tüskére tűzd fel a jumpert, ezzel írhatóvá teszed a flash memória tartalmát.

Az erre a célra készült FLASH.COM programot és a megfelelően összeválogatott ROM állományokat felmásolod az SD kártyán valamelyik partíciójára, majd az ENTERPRISE alatt elindítod. A flash tartalmának írása, ellenőrzése megtörténik, ha ez hiba mentesen zajlik le, akkor íródik felül véglegesen a gép által eddig használt flash memóriaterület. Tehát elviekben a flash módosítást nem lehet elrontani, de ha véletlenül még is, akkor természetesen újra tudjuk programozni az adaptered.

ROM tartalmak, 3D nyomtatható tok, VHD fájl itt találhatóak.

SymbOS 3.1:
Ha nincs memória bővítő a gépünkben, akkor is érdemes kipróbálni az első 8-bites multitask operációs rendszert a SymbOS-st, jelenleg 3.0 béta verzió létezik belőle (aminek még vannak hiányai, pl nincs az Enterprise képességeihez igazítva, nincs hang). Elindítása F: meghajtóról LOAD SYM paranccsal, vagy a FILE kezelő alóli kiválasztással történik. Érdemes körül nézni az Enterprise Forever Fórum SymbOS topicjában, hogy milyen alkalmazások érhetőek el SymbOS alá, az adapterhez használatos HD fájlok rendszeresen frissítésre kerülnek.

Használjunk néhány szoftveres emulátort Enterprise 128-al és SD Adapterrel:

Enterprise-ra számos szoftveres emulátor létezik, bevallom őszintén, hogy nem próbáltam ki az összeset (AMSTRAD CPC, TVC, VIC-20, ZX81, Zx Spectrum 48K, Zx Spectrum 128). A használatukhoz szükséges információk megtalálhatóak a Z80 múzeum - felhasználói programok leírásánál. AMSTRAD CPC emulátor esetében töltsük be CPEMU13.COM nevű programot, a CAT parancs segítségével kérhetünk egy könyvtár listát (az SD kártyánk CPC könyvtárának tartalmát fogja megjeleníteni), majd a LOAD "AKARMI.BAS" paranccsal töltsük be a kívánt programot és a RUN-al futtassuk le.
Zx Spectrum emulátor esetében töltsük be az SPEMU.COM nevű programot, F1 funkciógomb megnyomására be tudunk lépni az emulátor menüjébe, F7 funkció gomb megnyomását követően tudjuk a kívánt TAP állományt kiválasztani, ezután a tényleges betöltést a Spectrum alatt megszokott "J" gomb - jobb SHIFT + PP (azaz LOAD "") lenyomásával tudjuk elvégezni.

Kompatibilitás, ismert hardveres - szoftveres hibák:

Az Enterprise SD Adapter hibátlanul működik Enterprise 64 és Enterprise 128 gépeken. Elég sok belső és külső bővítővel, turbó kártyával, turbó módosítással, ROM bővítővel, port bővítővel és memória bővítővel teszteltük, jelenleg (az EXDOS gyári bugokon kívül) nincs tudomásom hardveres - szoftveres hibáról. Az SD Adapter működik 4Mhz - 10MHz-ig módosított CPU órajeles gépeken, ha ennél extrémebb hack van a gépedben és működési problémák adódnak, akkor konzultálj a témában az EP fórumon. Ha bármilyen hardveres, vagy szoftveres problémát, összeakadást észlelsz, akkor jelezd, megpróbáljuk megtalálni a megoldást.

Hasznos EP tartalmak:

- Enterprise 128 Forum, magyar és angol fórum tartalmak.

- Ep128hu - számítógép múzeum

©2024 RetroTauta. Minden jog fenntartva!

Keresés